Bankenweb

Informatie over private banking, beleggen, sparen & hypotheken

Beleggen

Onder de term beleggen wordt verstaan: het tijdelijk uit handen geven van een geldbedrag door het te investeren, met als doel daar in de toekomst winst uit te halen. Een van de redenen om te gaan beleggen, is dat een eigen vermogen dat u gewoon op de bank zet, op termijn minder waard kan worden in de praktijk, wanneer het rentepercentage dat u ontvangt, lager is dan het landelijke inflatiepercentage.

Een vorm van beleggen die erg bekend is, is het investeren in een bedrijf waarvan de belegger hoopt dat het in de toekomst succesvoller wordt, waardoor het aandeel dat hij van het bedrijf heeft gekocht door te investeren, meer waard wordt. Uiteraard is dit een vorm van speculatie: men weet immers nooit of het bedrijf waarin geïnvesteerd wordt ook daadwerkelijk gaat groeien. Beleggen kan daarom een groot risico vormen, wanneer zo’n bedrijf bijvoorbeeld failliet gaat. Dat speculatieve gedrag lijkt misschien een ver-van-je-bed-show, maar feitelijk doen wij dit allemaal wanneer wij ons geld op een bank zetten. We geven het eigenlijke, papieren geld namelijk uit handen voor de belofte dat u het in de toekomst weer terug krijgt (het getal op uw afschrift). Echter, de bank kan failliet gaan waardoor u uw geld kwijt bent.

Naast het geld op de bank zetten, is er nog een vorm van beleggen die we vaak niet als zodanig beschouwen: het beleggen in vastgoed. Dit betekent dat u een huis of een ander pand koopt, waarvan u hoopt dat het op de lange termijn meer geld waard zal worden. Het beleggen in aandelen is wat beleggen in de volksmond vaak betekent. Een aandeel van een onderneming kopen, wil zeggen dat u deels eigenaar van het bedrijf wordt. De waarde van zo’n aandeel(dat een percentage van het bedrijf is) wordt bepaald door de geschatte waarde van het bedrijf, in het geval dat het verkocht zou worden.