Bankenweb

Informatie over private banking, beleggen, sparen & hypotheken

Banken

Nederland is een groep banken rijk waarvan zeer veel bedrijven en particulieren klant zijn, zoals Rabobank en ABN Amro, die een groot aandeel hebben in de massamarkt van consumentenbankieren. Naast de grote, massale banken, zijn er ook verscheidene kleinere banken, die zich vooral richten op een kleiner bestand van meer vermogende klanten. Dit gaat veelal om private banking, dat voor een groot deel uit vermogensbeheer bestaat, en wordt veel gedaan bij banken zoals Van Lanschot Bankiers. Bij dit soort banken, met weinig, maar vermogende klanten, geldt veelal de stelling: hoe minder klanten, hoe exclusiever de benadering. De persoonlijke aanpak is dan ook hét verschil met het zogenaamde consumentenbankierswezen.

De bekendste banken zijn: ABN Amro, Achmea, Allianz, ASL, BinckBank, Delta Lloyd, Dexia, Fortis, Friesland Bank, ING Bank, F. van Lanschot Bankiers, Nationale Nederlanden, Rabobank, Robeco, SNS Bank, Triodos.

Veel van deze bedrijven hebben meerdere financiele bedrijven onder hun BV staan, of hebben banken met juist andere namen dan hun eigenlijke bedrijfsnaam. Zo hebben de grootste banken vaak én een ‘retail’ bank (voor de massale consumentenmarkt), én een hypothekenbank én een beleggingsbank. Sommige bedrijven zijn ook in andere sectoren actief zoals Achmea: ook bekend van de verzekeringen.